Taiteellinen työryhmä esittäytyy: Heini Aho

29.05.2019

KampusART-taideohjelman taiteellisesta laadusta ja sisällöstä vastaa viisijäseninen taiteellinen työryhmä, jonka tehtävänä on laatia uudisrakennukseen ja sen ympäristöön toteutettavia taideteoksia koskevat esitykset hankkeen ohjausryhmälle. Esittelemme seuraavien viikkojen aikana kaikki taiteellisen työryhmän jäsenet sekä heidän ajatuksiaan liittyen taideohjelmaan ja julkiseen taiteeseen.

Ensimmäisenä vuorossa on kuvataiteilija Heini Aho (s. 1979), joka yhdistää työskentelyssään kuvanveiston, installaation ja liikkuvan kuvan elementtejä teoksiksi, jotka käsittelevät tilaan ja ympäristön havainnointiin liittyviä kysymyksiä. Aho on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2015 ja Turun Taideakatemiasta vuonna 2003.

Viime vuosina hänen töitään on ollut esillä yksityisnäyttelyissä, kuten Cure of All Turun taidemuseon Studiossa (2018), The Square Elephant Galerie Anhavassa Helsingissä (2017), The Primary Force Behind an Everyday Experience Titanik-galleriassa Turussa (2016) ja Playing with the Dragon Forum Boxissa Helsingissä (2015). Vuonna 2016 Aholle myönnettiin William Thuring -säätiön pääpalkinto.

Mitä odotat KampusART-taideohjelmalta?

Uutta rakennettaessa pohditaan aktiivisesti, mikä rakennuksen tehtävä on ja miten se saadaan toimimaan. Kun taide tulee mukaan rakennusprojektin alkuvaiheessa, se pystyy kaivamaan esille jotain konkreettista paikan olemuksesta ja tavoitteista. Hieno teos ikään kuin paikallistaa kävijöille, missä he oikeasti ovat.

Mikä julkinen taideteos on tehnyt sinuun vaikutuksen ja miksi?

Koneen säätiön uuden toimitilan Lauttasaaren kartanon pihalle installoitu Nabbin + Teerin Lahopuutarha reagoi aikaan ja muuttuu sen saatossa. Tämä on virkistävä näkökulma julkisen taiteen suhteesta ajankulkuun.