Taiteellinen työryhmä esittäytyy: Jaakko Niemelä

12.06.2019

KampusART-taideohjelman taiteellisesta laadusta ja sisällöstä vastaa viisijäseninen taiteellinen työryhmä, jonka tehtävänä on laatia uudisrakennukseen ja sen ympäristöön toteutettavia taideteoksia koskevat esitykset ohjausryhmälle. Esittelemme seuraavien viikkojen kaikki taiteellisen työryhmän jäsenet sekä heidän ajatuksiaan liittyen taideohjelmaan ja julkiseen taiteeseen.

Kolmantena vuorossa on kuvataiteilija Jaakko Niemelä, joka on kiinnostunut luonnonvalon ja keinovalon yhdistämisestä teoksiinsa sekä varjoista ja pimeydestä. Veistoksissaan, installaatioissaan ja julkisissa teoksissaan hän tutkii valoa tilassa: sitä, miten materiaalit heijastavat valoa ja miten taiteellinen valaistus voidaan yhdistää toiminnallisiin tarpeisiin.

Niemelä sai kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2005 ja Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2009. Vuonna 2010 hän oli Ars Fennica -ehdokkaana. Niemelä on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hän on toteuttanut julkisia taideteoksia Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Australiassa. Niemelän teoksia on myös useissa kokoelmissa.

Mitä odotat KampusART-taideohjelmalta?

Taiteilijat voivat suunnitella arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden kanssa kampusrakennukseen ja sen ympäristöön kiinnostavia taideteoksia. Toivon, että kampuksen rakennukset ja taideteokset muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden.

Mikä julkinen taideteos on tehnyt sinuun vaikutuksen ja miksi?

Jonas Wahlbergin suunnittelema Utöyan muistomerkki (ei toteutettu). Miljoonia vuosia vanha saari muuttunut. Saaren niemestä on leikattu pois pala graniittia. Niemeen on tehty kuilumainen halkeama. Halkeama on vedellä täyttynyt sola, jonka yli ei pääse enää kulkemaan niemen kärkeen. Jotain on lopullisesti muuttunut. Teos kuvaa hienosti ja komeasti surua, kaipuuta ja traagista tapahtumaa.