KampusART-kutsukilpailu on ratkennut

14.01.2020
Yksityiskohta Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen teoksesta MEANDERI (pyörätelineillä).

Kupittaan kampuksen taideohjelman kutsukilpailu on ratkennut. Kilpailun tarkoituksena oli hakea ideoita taideteoksesta tai teoskokonaisuudesta, joka voidaan toteuttaa Kupittaan uuden kampusrakennuksen pihakannelle. Kilpailun järjestivät Turun AMK ja Turun Teknologiakiinteistöt. Palkintolautakuntana toimi taideohjelman taiteellinen työryhmä, jonka puheenjohtaja on koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara.

Perinteisiä materiaaleja ja moninaisia lähestymistapoja

Kutsukilpailun taiteilijat valittiin avoimen portfoliohaun kautta. Korkeatasoisia portfolioita saapui 74 hakijalta, joiden joukosta kilpailuun kutsuttiin Arja Kärkkäinen, Jukka Lehtinen, Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen, Riikka Puronen ja Anu Suhonen. Kutsukilpailu päättyi 30.11.2019.

Palkintolautakunnan mukaan kilpailuehdotukset sisälsivät moninaisia lähestymistapoja ja osassa oli näkyvästi esillä teoksen suhde rakennuksen käyttötarkoitukseen. Teosten materiaalit olivat perinteisiä ulkoveistosmateriaaleja: metallia, betonia ja kiveä.

– Palkintolautakunta odotti rohkeampiakin avauksia ja uusien teknologioiden hyödyntämistä teosehdotuksissa, kertoo palkintolautakunnan puheenjohtaja Taina Erävaara.

Kutsukilpailun taiteilijoilla oli mahdollisuus esittää pihakannelle yhtä teosta tai useammasta teoksesta muodostuvaa kokonaisuutta, mutta ehdotuksia useammasta osasta koostuvista teoksista ei tullut. Taiteilijoita pyydettiin pohtimaan teosprosessin pedagogisia mahdollisuuksia, jotka näyttäytyivät ehdotuksissa suhteellisen perinteisinä, kuten opiskelijoiden työharjoitteluina.

 

Voittajaksi yksimielisesti MEANDERI (pyörätelineillä)

Kaikki viisi kilpailuun jätettyä teosehdotusta täyttivät kilpailuohjelmassa asetetut vaatimukset. Palkintolautakunta päätti yksimielisesti, että ensimmäiselle sijalle asetetaan Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen MEANDERI (pyörätelineillä), ja toiselle sijalle Jukka Lehtisen ehdotus Avautuva solmu.

Lautakunta päätti antaa ehdotuksille Vigor Metafaasi (Arja Kärkkäinen), Perhosvaikutus (Riikka Puronen) ja Swinggggg! (Anu Suhonen) kunniamaininnat.

Kukin viisi taiteilijaa tai taiteilijaparia saivat kutsupalkkiona 3 000 euroa. Kutsukilpailussa noudatettiin Suomen Taiteilijaseuran kilpailusääntöjä, ja sen järjestämistä on tukenut Taiteen edistämiskeskus. Palkitut luonnosehdotukset ja arvostelupöytäkirja olivat nähtävillä taideohjelman nettisivuilla 14.–28.1.2020.

Turun AMK ja Turun Teknologiakiinteistöt lähtevät toteuttamaan Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen teosta MEANDERI (pyörätelineillä), joka valmistuu Kupittaan kampuksen uudisrakennuksen yhteyteen syksyllä 2020.

 

Lisätietoja:

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara, taina.eravaara@turkuamk.fi, p. 050 598 5283

Taidekoordinaattori Riina Kotilainen, riina.kotilainen@turkuamk.fi, p. 050 598 5218