Oivaltava ja leikkisä MEANDERI (pyörätelineillä) voitti KampusART-kutsukilpailun

14.01.2020
Anssi Pulkkinen ja Taneli Rautiainen: MEANDERI (pyörätelineillä)

Kupittaan kampuksen taideohjelman kutsukilpailu on ratkennut. Kilpailun tarkoituksena oli hakea ideoita taideteoksesta tai teoskokonaisuudesta, joka voidaan toteuttaa Kupittaan uuden kampusrakennuksen pihakannelle. Kilpailun järjestivät Turun AMK ja Turun Teknologiakiinteistöt. Palkintolautakuntana toimi taideohjelman taiteellinen työryhmä, jonka puheenjohtaja on koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara. 

Kilpailun voittajaksi ja toteutettavaksi teokseksi on valittu Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen ehdotus MEANDERI (pyörätelineillä).

Voittajaehdotus tarjoaa oivalluksia ja leikittelee taidehistorialla

Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen teos esittää mutkalle taivutettua polkupyörätelinettä, joka luo näkyvän maamerkin kampusrakennuksen yhden pääoven edustalle. Leikkisä ja yllättävä teos erottuu ympäristöstään rohkealla mittakaavalla ja muodonannollaan.

– Palkintolautakunta näki Pulkkisen ja Rautiaisen teosehdotuksen MEANDERI (pyörätelineillä) hauskana ja humoristisena. Siinä on oivaltava ja opiskelijoihin olennaisesti liittyvä pyöräilynäkökulma, joka sisältää myös ekologisen aspektin. Teos leikittelee taiteen historialla ja on hyvällä tavalla monitulkintainen, Taina Erävaara kertoo.

Pyörätelineestä juontuvan ideansa kautta teos on vuorovaikutuksessa kaikkiin sen ohittaviin ja sen lähistölle pysäköityihin polkupyöriin: ympärillä liikkuvien ja oleskelevien ihmisten myötä teos elää ja sommitelma muuttuu jatkuvasti. Teokseen sisältyy myös huumorin sävyttämä viittaus modernistiseen ulkoveistostaiteeseen – suuri abstrakti muoto on kuitenkin nyt toteutettu arkipäiväisen esineen avulla. Sitä kautta teos yhdistyy myös ready made -taiteen traditioon.

KampusART-taideohjelma päätti lähteä toteuttamaan voittajaehdotusta. Teos valmistuu syksyllä 2020.

– MEANDERI kuvaa hienosti urbaania elämää ja kaupungin sisäistä liikkumista. Teos toimii useassa mittakaavassa tarjoten erilaisia näkökulmia riippuen siitä, mistä teosta katsoo. Sen vuoristorataa muistuttavassa muodossa jokainen katsoja voi nähdä erilaisia merkityksiä, mikä sopii erinomaisesti tänne korkeakoulujen ja yrityselämän ytimeen Turun tiedepuistoon, Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen kertoo.

Anssi Pulkkinen (s. 1982) on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta. Hänellä on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Pulkkisen teoksia on esimerkiksi Göteborgin kaupungin, Kiasman ja valtion taidekokoelmissa. Taneli Rautiainen (s. 1983) on valmistunut Kuvataideakatemiasta. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Rautiaisen teoksia on muun muassa Amos Anderssonin taidemuseon, EMMA – Espoon modernin taiteen museon sekä Kansallisgallerian kokoelmissa.

Työparina Pulkkinen ja Rautiainen ovat toteuttaneet julkisia taideteoksia muun muassa Uuteen lastensairaalaan ja Vesalan yläasteelle Helsinkiin sekä Porvoon Taidetehtaaseen. Syksyllä 2020 Kupittaan kampukselle toteutettava MEANDERI (pyörätelineillä) on työparin ensimmäinen julkinen taideteos Varsinais-Suomessa.

Kilpailussa sijoittuneet ehdotukset nähtävissä nettisivuilla

Avoimen portfoliohaun pohjalta järjestettyyn kutsukilpailuun kutsuttiin osallistumaan taiteilijat Arja Kärkkäinen, Jukka Lehtinen, Anssi Pulkkinen & Taneli Rautiainen, Riikka Puronen ja Anu Suhonen. Kukin viisi taiteilijaa tai taiteilijaparia saivat kutsupalkkiona 3 000 euroa.

Kilpailun tulos julkistetaan tiistaina 14.1.2020. Palkitut luonnosehdotukset ja arvostelupöytäkirja olivat nähtävillä taideohjelman nettisivuilla 14.–28.1.2020.

 

Lisätietoja:

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara, taina.eravaara@turkuamk.fi, p. 050 598 5283

Taidekoordinaattori Riina Kotilainen, riina.kotilainen@turkuamk.fi, p. 050 598 5218