Säähavaintoja luo rakennukseen persoonallisia merkityksiä

01.06.2020

Stig Baumgartnerin useasta osasta koostuva Säähavaintoja sijoittuu neuvottelukuutioiden alapinnoille. Teoksen aiheet viittaavat havaintoihin säästä ja ottavat suhdetta tilaa hallitsevaan lasikattoon: ne voi nähdä myös kattomaalauksina. Vapaamuotoisten öljyvärimaalausten muotokieli on pelkistetyn ornamenttimainen, ja käsinmaalatut teokset tuovat tilaan inhimillistä mittakaavaa: ne antavat tilan eri toiminnoille ja paikoille persoonallisia merkityksiä ja kenties myös nimiä.

Taiteellinen jury piti teosehdotuksen raikkaasta kädenjäljestä. Lisäksi teosten sijoittelu neuvottelukuutioiden alle herätti juryn kiinnostuksen. Teoskokonaisuus nähtiin hyvällä tavalla monitulkintaisena, joka antaa tilaa katsojan kokemukselle. Ehdotuksessa oli myös kiinnostava pedagoginen viittaus maalaustaiteen historiaan ja taidekoulutukseen. Teos tuo värikkyyttä ja orgaanisuutta muuten kulmikkaisiin tiloihin luoden rakennukselle persoonallista identiteettiä.

Stig Baumgartner (s. 1969) on valmistunut kuvataiteen tohtoriksi Kuvataideakatemiasta. Baumgartner on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on monissa kokoelmissa ja hän on toteuttanut myös useita julkisia taideteoksia.