Kupittaan kampuksen taideohjelma jättää jälkeensä arjessa elävää taidetta

17.08.2022
Shoji Kato: Kalpa | Kallioperä | Fibroin (2020) Kuva: Vesa Aaltonen

Kupittaan kampuksen taideohjelma toi taidetta sinne missä ihmiset liikkuvat, osaksi korkeakoulukampuksen arkea. Turun Kupittaan kampuksella taiteeseen voi törmätä niin pihalla, käytävillä kuin portaikossa.

Lähes miljoonan euron taideohjelman tuloksena Turun ammattikorkeakoulun EduCity-rakennukseen ja sen ympäristöön on asennettu yhteensä 21 pysyvää tai määräaikaista teosta.

– Lähtökohtia ovat olleet rohkeus ja monimuotoisuus, jotka näkyvät niin taideteosten materiaaleissa kuin niiden vaikutuksessa tilakokemukseen. Kampuksen taide on paikkasidonnaista, ja teokset muodostavat yhdessä arkkitehtuurin kanssa kiinnostavan ja jännittävän visuaalisen kokonaisuuden. Taide luo vahvan identiteetin rakennukselle ja ilman teoksia EduCity tuntuisi tyhjältä, taidekoordinaattori Riina Kotilainen Turun ammattikorkeakoulusta kuvailee.

Syksyllä 2018 alkanut KampusART − Kupittaan kampuksen taideohjelma tulee päätökseensä elokuussa 2022.

Taidetta ammattitaiteilijoilta ja taideopiskelijoilta 

Taidetta on hankittu avoimien portfoliohakujen ja taidekilpailujen avulla. Teoksia on tilattu sekä ammattitaiteilijoilta että opiskelijoilta. Taideohjelman aikana on kehitetty julkisen taiteen pedagogiikkaa ja lisätty esimerkiksi avoimen ammattikorkeakoulun tarjonnan avulla kuvataiteen kentällä toimivien taiteilijoiden ammatillisia valmiuksia julkisen taiteen osaajina.

– On ollut hienoa nähdä, miten taideohjelman avulla on pystytty luomaan uutta osaamista ja mahdollisuuksia opiskelijoillemme. KampusART-ohjelma on tuonut julkisen taiteen mahdollisuudet konkreettisesti saavutettavaksi taas uudelle taiteilijasukupolvelle, Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila ja vararehtori Juhani Soini kiteyttävät.

Turun ammattikorkeakoulu ja Turun Teknologiakiinteistöt toteuttivat taideohjelman yhteistyönä, ja sitä koordinoi Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia.

– Keskeistä taideohjelman onnistumisen kannalta oli Turun AMK:n hankkeeseen tuoma taiteen asiantuntijuus. Asetettujen tavoitteiden mukaisesti taiteesta tuli luonnollinen ja oleellinen osa EduCityn inspiroivaa opiskelu- ja työskentely-ympäristöä, Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen kertoo.

Julkisen taiteen kehitystyötä ja uusia avauksia

KampusART-taideohjelma on tarjonnut laboratorion, jossa esimerkiksi julkisen taiteen hankintamalleja on kehitetty yhteistyössä Suomen Taiteilijaseuran kanssa. Samalla julkisen taiteen käsitettä on haastettu: taideohjelmassa lanseerattiin muun muassa työyhteisötaiteilija-konsepti, jossa kaksi kuvataiteilijaa palkattiin puoleksi vuodeksi taiteelliseen työskentelyyn osana Turun ammattikorkeakoulun työyhteisöä.

– KampusART-taideohjelmassa on ollut mukana laaja kirjo taiteen tekijöitä ammattitaiteilijoista ja alumneista taideopiskelijoihin. Työyhteisötaiteilija-konseptissa taiteilijoille mahdollistettiin erilainen rooli, kun taiteen tekijät työskentelivät Turun ammattikorkeakoulussa tasavertaisina työyhteisön jäseninä. Toivon, että ymmärrys nykytaiteen mahdollisuuksista korkeakouluympäristössä on laajentunut, koulutus- ja tutkimuspäällikkö Taina Erävaara Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.

Mediataiteella on taideohjelmassa keskeinen rooli, ja sitä nähdään EduCity-rakennuksen mediaseinällä elokuun jälkeenkin. Yhteistyössä Video Art Festival Turku -tapahtuman kanssa kuratoidun mediataideohjelman aikana esitetään 22 mediataideteosta Turun AMK:n Taideakatemian alumneilta. Taideohjelman viimeinen taideteos asennettiin EduCityyn elokuussa, kun määräaikainen Kaiku-ääniteos tekee porrashuoneesta kokemuksellisen tilan.

Taidetta kampuksella (toim. Riina Kotilainen) kokoaa lähes miljoonan euron KampusART-taideohjelman yksiin virtuaalisiin kansiin. Julkaisu on ladattavissa täältä.

Katso video taideohjelman teoskokonaisuudesta: